ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Ο Alejandro Zambra είναι Χιλιανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός, ο οποίος διδάσκει, επίσης, λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Diego Portales στο Σαντιάγο της Χιλής. Αποδέκτης πολυάριθμων λογοτεχνικών βραβείων – μεταξύ των οποίων, το Βραβείο των Λογοτεχνικών Κριτικών της Χιλής για το καλύτερο μυθιστόρημα απονεμήθηκε στο πρώτο του μυθιστόρημα, "Bonsai" – καθώς και υποτροφίας του Cullman Center, και φιναλίστ για το Διεθνές Βραβείο Διηγήματος Frank O'Connor, διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στα περιοδικά "The New Yorker", "The New York Times Magazine", "The Paris Review", "Granta" και "Harper's", ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες.

Έχει επιλεγεί ως ένας από τους καλύτερους νέους ισπανόφωνους μυθιστοριογράφους και έχει εκλεγεί στη λίστα Bogotá39. Έχουμε την τιμή και τη χαρά να τον έχουμε ως έναν από τους κεντρικούς ομιλητές μας, φέτος, στο Παλέρμο 2022!


Ο Βασίλης Σαμπατακάκης είναι Associate Professor και διευθυντής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και εκδώσει βιβλία σχετικά με τη δημώδη γλώσσα και λογοτεχνία, αλλά και με περιηγητικά κείμενα που αναφέρονται στον ελλαδικό χώρο. Επίσης, έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει στη σουηδική γλώσσα, ελληνική ποίηση και πεζογραφία σε βιβλία και συλλογικούς τόμους. Έχει εποπτεύσει διατριβές σε επίπεδο μάστερ και διδακτορικού στη Lund και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων. Είναι αρχισυντάκτης και υπεύθυνος έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Scandinavian Journal of Byzantine and Modern Greek Studies. Το 2018 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

Τα τελευταία χρόνια διεξήγαγε έρευνα μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, με χρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Σουηδίας, για τον σημαντικό Σουηδό, ανατολιστή και ελληνιστή, J. J. Björnståhl (1731-1779). Καρπός αυτής της έρευνας είναι ο συγκεντρωτικός τόμος με τον τίτλο “Björnståhls resa: Europa och Konstantinopel 1767-1779” που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.


Dorota Michułka, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Ινστιτούτο Πολωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Wroclaw). Επικεφαλής του Τμήματος Διδακτικής της Πολωνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, φιλόλογος και ιστορικός, μέλος της Διδακτικής Ομάδας του Συμβουλίου Πολωνικής Γλώσσας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Κύριας Επιτροπής της Ολυμπιάδας Πολωνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας για Δημοτικά Σχολεία (IBL PAN) και μέλος της IRSCL, της MSA (Memory Studies Association) και της Εταιρείας Ιστορίας των Παιδιών. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 180 δημοσιεύσεων στην Πολωνία και στο εξωτερικό (π.χ. Routledge ή Brill), συμπεριλαμβανομένων δύο μονογραφιών (η τελευταία "Ad usum Delphini. Για τη σχολική λογοτεχνική εκπαίδευση - παρελθόν και προϊστορία", 2013). Αρχισυντάκτρια του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Φιλότεχνο. Παιδική Λογοτεχνία - Πολιτισμική Διαμεσολάβηση - Ανθρωπολογία της Παιδικής Ηλικίας» και επιμελητρια, προλογίζουσα και συν-επιμελήτρια 16 βιβλίων που εκδόθηκαν στην Πολωνία και στο εξωτερικό (π.χ. On the Fringes of Literature and Digital Media Culture. Perspectives from Eastern and Western Europe Series, με τους B. Kalla και P. Poniatowska, (Brill 2018). Τομείς του επιστημονικού της ενδιαφέροντος είναι η λογοτεχνική εκπαίδευση, η λογοτεχνία για παιδιά και νέους, η σχολική πρόσληψη της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, η ανθρωπιστική εκπαίδευση σε κοινωνικοπολιτισμική προοπτική. Είναι κάτοχος υποτροφιών, ενώ το 2000- 2005 εργάστηκε ως καθηγήτρια πολωνικής γλώσσας στη Φινλανδία (Slaavilainen Filologian Laitos, Tampereen Yliopisto, Suomi), όπου δίδαξε επίσης πολωνική λογοτεχνία και πολιτισμό.


 Photo by Leslie Lausch

Η XU XI 許素細 (γεν. 1954) είναι πρώην Ινδονήσια υπήκοος κινεζικής καταγωγής από το Χονγκ Κονγκ, η οποία έγινε υπήκοος των ΗΠΑ σε ηλικία 33 ετών. Συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων – πέντε μυθιστορημάτων, εννέα λογοτεχνικών συλλογών και δοκιμίων και ενός απομνημονεύματος – θεωρείται μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Ασίας στην αγγλική γλώσσα. Έχει, επίσης, επιμεληθεί πέντε ανθολογίες κειμένων από την Ασία και το Χονγκ Κονγκ. Προσεχώς, θα κυκλοφορήσει η νέα συλλογή της Monkey in Residence & Other Speculations (Signal 8, ημερομηνία έκδοσης: 1 Νοεμβρίου 2022). Στους πρόσφατους τίτλους της περιλαμβάνονται: The Art and Craft of Asian Stories: A Writer's Guide and Anthology (Bloomsbury, 2021), This Fish is Fowl: Essays of Being (Nebraska 2019), Insignificance: Hong Kong Stories (Signal 8, 2018) και το μυθιστόρημα That Man in Our Lives (C&R, 2016). Σήμερα, κατέχει την έδρα William H.P. Jenks Chair in Contemporary Letters στο Πανεπιστήμιο Holy Cross στο Worcester της Μασαχουσέτης και είναι ιδρυτικό μέλος της Authors at Large, Inc. Έχει, επίσης, υπάρξει συν-διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνική Μετάφραση σε Πρόζα στο Vermont College of Fine Arts, στο Montpelier, και ήταν Writer-in-Residence στο City University του Hong Kong, όπου δημιούργησε το πρώτο ευέλικτης φοίτησης μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργική Γραφή στην Ασία. Ένα σκληροπυρηνικά υπερεθνικό άτομο, η XU XI κατοικούσε για πολύ καιρό μεταξύ Νέα Υόρκης, Χονγκ Κονγκ και Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.  Πριν από το 1998, είχε 18ετή εταιρική καριέρα στο μάρκετινγκ και τη διοίκηση και κατείχε θέσεις σε διάφορες πολυεθνικές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ασία. Τώρα μοιράζει τη ζωή της μεταξύ της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του υπόλοιπου κόσμου. Ακολουθήστε την @xuxiwriter στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το LinkedIn.


   

Ο Gioacchino Lavanco, Καθηγητής Ψυχολογίας πρώτης βαθμίδας, είναι Διευθυντής του Τμήματος των Επιστημών Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής και Διαμόρφωσης (DSPPEFF) στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Είναι επικεφαλής ομάδων έρευνας, σχετικών με διάφορους κλάδους της Ψυχολογίας. Διαθέτει στο ενεργητικό του περισσότερα από 50 βιβλία και 300 μελέτες σε διάφορες γλώσσες. Είναι Πρόεδρος του Centro Siciliano Sturzo.


 

Η Dr María Alcantud-Díaz έχει πάρει διδακτορικό στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία). Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε όλα τα στάδια της Εκπαίδευσης, καθώς είναι σήμερα Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία) στο Τμήμα Διδακτικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Σχολής Εκπαίδευσης Καθηγητών, όπου είναι και Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Συνεργασίας στην Ανάπτυξη. Είναι Διευθύντρια του Cadre for Cooperation and Sustainable Development (του άξονα των ανθρώπων) στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια. Η Δρ Alcantud-Díaz έχει ιδρύσει την ερευνητική ομάδα TALIS (proyectotalis.com). Η έρευνά της επικεντρώνεται στην καινοτομία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών συνδυάζοντας τη διδασκαλία γλωσσών, τη λογοτεχνική και διαπολιτισμική εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Παγκόσμια Ιθαγένεια.