ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 

ΜΕΛΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

 


Ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος είναι Καθηγητής «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών «Δημιουργικής Γραφής». Έχει εκδώσει οκτώ (8) επιστημονικά συγγράμματα και συγγράψει περισσότερα από εκατό πενήντα (150) άρθρα σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει διοργανώσει τέσσερα (4) διεθνή συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής». Διευθύνει το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο και τον πολιτισμό «Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ο επόπτης της συγγραφής των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Λύκειο (2020) και της σχετικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ΠΕ02. Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, επιστημονικός υπεύθυνος του Patras World Poetry Festival και της ιστοσελίδας Culture Book, πρόεδρος της επιτροπής βραβείων ποίησης Jean Moréas, υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες. Προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – παράρτημα βόρειας Ελλάδας. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται έξι (6) ποιητικές συλλογές: Πορτολάνος (Παρατηρητής 1999), Εδουάρδοι και Αλφρέδοι (Μανδραγόρας 2012), Άνω τελείες και τέτοια (Μανδραγόρας 2013), Σημαδούρες (Δίγαμμα 2015), Οι 40, παλιές, Εκκλησιές (Μανδραγόρας 2020), 4χ4 (Πικραμένος 2021) και μία (1) συλλογή διηγημάτων: Μία νουβέλα σε 11 Μικρές και μεγάλες ιστορίες (Γραφομηχανή 2015). Έχει γράψει τους στίχους (και τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί) στα CD Clear Writing και The hidden CDs (Μετρονόμος, 2016 και 2020). Έχει οργανώσει, επιμεληθεί επιστημονικά και παρουσιάσει δύο (2) τηλεοπτικές εκπομπές για την τέχνη της συγγραφής: i. «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ3 (2016-2017, 18 επεισόδια) και ii. «Γραφή Καθαρή» στην ΕΡΤ2 (2019, 12 επεισόδια).


Η Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο «Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της». Διευθύνει το Δια-τμηματικό ΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ-ΤΝ/ΠΔΜ). Είναι co-editor (μαζί με τον Dr Xavier Mínguez López, Καθηγητή Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο  Departament de Didàctica de la Llengua i la  Literatura Universitat de València) του  international academic Journal of Literary Education. Είναι departmental coordinator 10 προγραμμάτων Erasmus+ σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker)  σε πολυάριθμα  επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά  και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει  αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων. Είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK το οποίο και έφερε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014 και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης)  σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το Queen Mary-London και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Μέλος του International Network Memità: Memory, Identity, Integration to Identify Analysis Models in Media Communication, το οποίο αποτελείται από άλλα 16 Universities από όλο τον κόσμο.  Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής  της  εκδοτικής σειράς  Laboratorio Childrens Books του εκδοτικού οίκου  Anicia Edizioni–Rome, καθώς και της σειράς Niata του Università degli Studi di Palermo. Επίσης, μέλος της ερευνητικής ομάδας «Tρισκελής. Collana mediterranea di storia, letteratura e varia umanistica» καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού «Βιότοπος Πολιτισμού» (culturebook.gr) και της επιτροπής βραβείων ποίησης Jean Moréas.


 

Η Maria Caracausi είναι Καθηγήτρια «Νέας Ελληνική Γλώσσας και Λογοτεχνίας», και «Μεσαιωνικής και Σύγχρονης Ελληνικής Φιλολογίας» στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Είναι πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών και μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών (EENS). Ήδη από το 1986 είναι μέλος του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών “Bruno Lavagnini” του Παλέρμο. Έχει, επίσης, διδάξει Ελληνικά στα Πανεπιστήμια του Μπρίντιζι, Απουλία (2002-2005) και της Κοσέντζα, Καλαβρία (2004-2006). Έχει κάνει διαλέξεις και μαθήματα με θέματα Ελληνικής Λογοτεχνίας σε διάφορα Πανεπιστήμια (Βιέννη, Γρανάδα, Κύπρο, Μιλάνο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα) και έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με δικές της εισηγήσεις. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Έχει λάβει, ήδη από φοιτήτρια, διάφορες υποτροφίες για να παρακολουθήσει μαθήματα, σεμινάρια και για να πραγματοποιήσει έρευνες από Ελληνικά Ιδρύματα: Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (1979), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1981), Ιωνικό Κέντρο Χίου (1983), Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού (1993),  Ίδρυμα Ωνάση (2001), Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη (2002). Ασχολείται και με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα Ελληνικά στα Ιταλικά και η ιταλική μετάφρασή της των Ώδών του Κάλβου έχει βραβευθεί με τιμητική διάκριση από την Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας το 1989. Ανάμεσα στις πολυάριθμες δημοσιεύσεις τις συμπεριλαμβάνονται οι: Palamàs e Drosiniscompagni di viaggio, “Atti dell’Accademia di Scienze, Lettere ed Arti”, V, 4 (1984), 171-183, Αμοργός di N. Gatsos, “La Memoria” (Annali della Facoltà di Lettere e Filosofia dell'Università degli Studi di Palermo) 6 (1990), 49-67, και [ιταλική μετάφραση] G. Seferis, Alla maniera di G. S. e altre poesie, traduzione di M. Caracausi, AIORA, Athina, 2021. Το 2020 της απονεμήθηκε το Βραβείο Jean Moréas «για την Ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων και το 2021 το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείο Πολιτισμού για την λογοτεχνική μετάφραση της συλλογής Άσπρες κηλίδες πάνω στο άσπρο του Γιάννη Ρίτσου. 

Επιστημονική Επιτροπή

 


 

Οργανωτική Επιτροπή